jednotlivý kurz

Mikroživiny: jak vzniká jejich deficit

Podrobnosti

Pestrost stravy - iluze nebo realita? Pestrost neznamená automaticky nutriční kvalitu bez rizika deficitu mikroživin. Pestrost v praxi může, bohužel, znamenat mix levných a nutričně degradovaných surovin. 

Tento webinář vysvětluje a na příkladech z výživové praxe dokumentuje, jak je třeba pracovat s pojmy pestrá, plnohodnotná a komplexní strava. Odborná veřejnost se shoduje, že největším problémem v každodenním životě je pro mnoho z nás správný odhad toho, co jíst, aby strava obsahovala všechny potřebné složky a v adekvátním množství. Mnoho z nás se totiž dostává do nutričního stereotypu, který se sice může na první pohled zdát zdravý, ale pokrývá opravdu všechny potřeby našeho organismu? Reálnou individuální potřebu nutrientů je důležité pokrývat komplexním jídelníčkem, který lze za určitých podmínek doplnit (doplňky stravy) nebo fortifikovat (obohacenými potravinami). Jak víme, dlouhodobý deficit některých nutrientů může vést ke zdravotním problémům. 

Náš webinář se věnuje této extrémně zajímavé problematice primární výživy do detailu, hovoří o esenciálních vitaminech a minerálních látkách, seznámí vás a vysvětlí pojmy jako esencialita či využitelnost. Donutí vás zamyslet se nad skladbou vaší stravy a nabídne řešení, jak se k případným nedostatkům postavit.

Co se dozvíte

  • Proč je obecný požadavek tzv. pestrého stravování ve výživové praxi iluzí?
  • Jaké jsou důsledky nevyvážené stravy
  • Komplexnost stravy a esencialita některých jejích složek
  • Využitelnost a vstřebatelnost mikroživin, včetně příkladů esenciálních stopových prvků selenu a zinku
  • Komplexní je tzv. primární výživa, suplementace a fortifikace jsou druhotné
  • Příklady vzniku deficitu: vitaminy B-komplexu, síra, vápník, železo

Obdržíte

  • Videonahrávku webináře (přístup na 1 rok)
  • Prezentaci v pdf

O lektorovi

Mach, Ivan, Ing. CSc.

Ing. Ivan Mach, CSc. vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Je autorem řady původních vědeckých prací a působil jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu. Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice a lektoroval řadu odborných knižních publikací. Je autorem mnoha titulů knih, překladů, odborných publikací, článků, skript a přednášek. Působí jako lektor řady kurzů, je odborným garantem certifikovaných kurzů výživových poradců Nutris – první a nejstarší školy pro výživové poradce v ČR, kterou v r. 2004 založil. Přednášel na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a VŠ Palestra Praha. Je poradcem Lékařské komise Českého olympijského výboru a je veřejně znám jako popularizátor fitness a zdravé výživy v novinách, časopisech, rozhlasu a televizi. Působí jako poradce pro výživu a životní styl, sportovní dietolog a manažer vrcholových sportovců a byl jmenován soudním znalcem v oboru. V r. 2008 založil profesní spolek Alianci výživových poradců ČR, kterou vedl jako prezident do r. 2019.

Základní údaje

Obtížnost
Počet lekcí 1
Délka kurzu 66 minut
Technické požadavky

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Ať máte vše z první ruky.
chci odebírat newsletter