jednotlivý kurz

Kvalita potravin

Podrobnosti

Kvalita potravin je pro naše zdraví velmi důležitá. Ale jak se vyznat v nepřeberném množství výrobků na trhu? Určitě neplatí, že nejdražší je vždy nejlepší. Má smysl kupovat BIO? Jsou i jiné značky kvality, které mohou napovědět?

Ing. Hana Střítecká, PhD., odbornice (nejen) na potravinářství a zpracování potravin a ředitelka projektu FÉR potravina, který pomáhá veřejnosti lépe se orientovat v potravinách, pro vás připravila dvouhodinový průřez kvalitou všech potravinových komodit - od mléčných výrobků a jejich alternativ, přes oleje, maso, masné výrobky, ryby, obilniny, pečivo, až po ovoce a zeleninu, pochutiny i sladkosti. 

Lektorka vysvětlí, čeho si na potravinách všímat, abyste si vždy nakoupili to, co chcete, v té nejvyšší kvalitě. Na konkrétních příkladech ukáže, jak vypadá kvalitní a nekvalitní produkt, a zasvětí vás do metod "vylepšování" nekvalitních výrobků aditivy a marketingových taháků. Zmíní ale i legislativně ukotvené pojmy, které musí být výrobci dodržovány a pomohou nám při vyhodnocování kvality potravin.

Tento webinář vás naučí, jak odhalit (ne)kvalitu potravin a jak nakupovat nutričně bohaté potraviny a výrobky. 

Co se dozvíte

  • Jak se rychle orientovat při nákupu potravin
  • Jak vyhodnotit kvalitu jednotlivých komodit (s konkrétními příklady)
  • Jak si vybrat nejvhodnější olej a jak s ním pracovat při tepelné úpravě
  • Jak se vyhnout ne zcela kvalitním uzeninám
  • Jak vybírat čerstvé či mražené ryby
  • Jaké si vybírat pečivo a pekárenské výrobky
  • Kdy aditiva v potravinách nahrazují chybějící kvalitu
  • Co z nákupního koše zcela vyřadit
  • ... a mnohé další

Obdržíte

  • Videonahrávku webináře (přístup na 1 rok)
  • Prezentaci v pdf

O lektorovi

Střítecká, Hana Ing. Ph.D.

Ing. Hana Střítecká, Ph.D. se po studiu na VŠ Chemicko-technologické odklonila od chemické technologie a začala se dovzdělávat v oblasti fyziologie, výživy člověka a procesní hygieny potravin. Toto vzdělávání zakončila atestací v oboru. Následně absolvovala několik odborných stáží v problematice práce v poradně výživy, prevence a ovlivňování obezity a kurzů pořádaných IPVZ v oblasti výživy, biochemie stárnutí a léčivých rostlin, Potravinářskou komorou v oblasti kvality potravin a další studium. Získala tak osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu v oboru odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví a nutriční terapeut. Zároveň je i autorizovanou osobou pro kvalifikační standard 69-042-N Výživový poradce, vysokoškolský pedagog, školitel kurzů a seminářů o výživě pro laickou i odbornou veřejnost. Jako člen několika českých i zahraničních společností (Společnost pro výživu, The European Association for the Study of Obesity, The European Federation of the Associations of Dieticians) se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou nebo jak se orientovat v nabídce potravin. Je jedním z garantů projektu www.sdetmiprotiobezite.cz. Je ředitelka a spoluautorkou kritérií pro udělování loga „čteme etikety za vás“ projektu FÉR potravina. Dlouhodobě spolupracuje s pořady A DOST!, Černé ovce , Radioporadnou Českého rozhlasu HK a časopisem dTest. Vlastní poradnou se snaží své teoretické znalosti převést do běžné poradenské praxe.

Základní údaje

Obtížnost
Počet lekcí 1
Délka kurzu 123 minut
Technické požadavky

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Ať máte vše z první ruky.
chci odebírat newsletter