jednotlivý kurz

Dětská výživa: první příkrmy a strava do 1 roku

Podrobnosti

O výživě dětí vzniklo v průběhu let nepřeberné množství publikací a trendy v dětské výživě se v průběhu desetiletí dramaticky měnily spolu s názory jednotlivých odborníků na výživu z řad vědců, lékařů a nutričních specialistů. Na dětskou výživu se dívají odlišně také jednotlivé směry přírodní medicíny jako je tradiční čínská medicína, ajurvéda, paleo, makrobiotika či veganství. 

V tomto webináři vám Pavla Hájková představí přístup ke stravování miminek a dětí do věku 1 roku dle americké nadace Weston A. Price Foundation. Tento přístup se opírá o tradiční stravu jednotlivých národů a staleté zkušenosti našich předků podložené vědeckými výzkumy a znalostmi biochemického fungování procesů v lidském těle.

Zjistíte, z jakých důvodů je vhodnější zařadit jako první příkrmy živočišné potraviny raději než obilné kaše. Dozvíte se, zda a za jakých podmínek je dle výzkumů vlastní výběr potravin dětmi bezpečnou metodou jejich výživy. Řeč bude také o významu kojení a o vhodných a méně vhodných náhražkách mateřského mléka jakožto nejdokonalejší funkční potraviny kojeneckého věku.

Cílem webináře je poskytnout srozumitelné informace, a tím i možnost dítěti již od jeho nejútlejšího věku předat kvalitní stravovací návyky a pomoci mu do budoucna formovat jeho preference při výběru jídla tak, aby byly položeny zdravé základy pro jeho další fyzický i mentální vývoj.
 

Co se dozvíte

  • Co znamená pojem „prvních 1000 dní“ a jak může toto období ovlivnit celoživotní zdraví dítěte
  • Jaké nutrienty potřebuje plod v jednotlivých trimestrech těhotenství ke správnému vývoji
  • Z čeho se skládá mateřské mléko a proč je nejdokonalejší funkční potravinou pro kojenecký věk
  • Které živiny potřebné pro růst děťátka se vyskytují v mateřském mléce v dostatečném množství, i když je matka nedostatečně živená, tedy nezávisle na matčině příjmu stravou
  • Které živiny vyskytující se v mateřském mléce jsou závislé na matčině příjmu stravou
  • Jak poznám, že je malý jedlík připraven na první příkrm a kdy jej zařadit
  • Jakým příkrmem začít a jak postupovat, otazníky kolem zařazování lepku
  • Příklady zavádění pevné stravy a jak na to prakticky

Obdržíte

  • Videonahrávku webináře v českém jazyce (přístup na 1 rok)
  • Prezentaci v pdf v českém jazyce

O lektorovi

Hájková, Pavla, Mgr.

Pavla Hájková vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a poté mezinárodní rozvojová studia na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde pokračovala tři roky v doktorském studiu se zaměřením na výživu a přírodní medicínu v rozvojových zemích. V západoafrické Ghaně pracovala na projektech komunitního rozvoje zemědělských oblastí, kde se v praxi setkávala s přirozenou, tradiční stravou založenou na několika základních surovinách, která formovala její pohled na výživu. Profesně vstoupila do světa přírodní medicíny v roce 2014, kdy ji pozitivní zkušenosti s nutriční terapií přivedly ke tříletému studiu klinické nutriční medicíny a západní fytoterapie na Škole Klinické Naturopatie v Praze. V roce 2015 založila vlastní privátní praxi Přirozeně ke zdraví, v níž se zaměřuje na aplikaci léčebné výživy a bylinné terapie při zdravotních potížích s využitím modelu funkční medicíny, který kromě zdraví fyzického bere v úvahu také složku zdraví mentálního, emočního a spirituálního. Pavlinou specializací je naturopatická péče o matku a dítě, v níž využívá také znalosti symptotermální metody přirozeného plánování rodičovství. Protože v naturopatické praxi vnímala dlouhodobě potřebu úzké spolupráce s psychologem při řešení zdravotních obtíží klientů, rozhodla se v roce 2022 rozšířit svoji praxi na Kliniku integrativní péče Přirozeně ke zdraví, která je první komplexní psychologicko-naturopatickou klinikou na Moravě.

Základní údaje

Obtížnost
Počet lekcí 1
Délka kurzu 128 minut

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Ať máte vše z první ruky.
chci odebírat newsletter