Histaminová intolerance (HIT), označovaná také jako enterální histaminóza nebo citlivost na dietní histamin, je porucha spojená s narušenou schopností zkonzumovaný histamin řádně metabolizovat. Klinické projevy HIT se skládají z široké škály nespecifických gastrointestinálních, ale též mimostřevních symptomů. To je v důsledku všudypřítomné distribuce čtyř histaminových receptorů, které se kromě střev nacházejí také v různých orgánech a tkáních těla včetně mozku, srdce, plic, ledvin a kardiovaskulárního systému.
Histamin patří do skupiny biogenních aminů a má, spolu s tyraminem, nejvyšší toxický potenciál. V roce 2011 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědeckou zprávu varující, že úrovně biogenních aminů nalezené v potravinách uváděných na trh v zemích Evropské unie mohou pro spotřebitele stále představovat zdravotní riziko.
Cílem tohoto webináře je detailně vysvětlit aspekty HIT, které je třeba brát z klinického a léčebného hlediska v potaz. Neschopnost metabolizovat histamin ve střevě, mající za následek citlivost na normální nebo i nízké hladiny histaminu ve stravě, znamená pro zasažené jedince značně omezující a vyčerpávající stav.
Zároveň se tento amin účastní řady důležitých imunitních a fyziologických mechanismů, což v případě trvalého cíleného potlačování farmaky může vyústit v další zdravotní obtíže. Mezi jinými histamin stimuluje např. i sekreci žaludeční kyseliny, zánět, kontrakci buněk hladkého svalstva, vazodilataci, produkci cytokinů a funguje též jako neurotransmiter. Ovlivňuje srážlivost krve, bronchokonstrikci či permeabilitu kapilár.
Antony Haynes, RNT s posluchači v detailu probere příznaky HIT, význam genetiky, roli a účast enzymů DAO a HMNT v HIT, mikrobiom a konkrétní druhy komenzálních bakterií, které pomáhají rozkládat a snižovat histamin, potravinové zdroje histaminu včetně histaminových liberátorů. Pozornost bude věnována problematice kvality doplňků s DAO i jednotlivým diagnostickým markerům, jejich přesnosti a relevanci. Antony posluchačům navrhne terapeutický protokol a klíčové živiny a látky, které mohou zmírnit příznaky a symptomy histaminové intolerance, včetně terapeutického dávkování. Bude hovořit i o prolínání HIT v postcovidovém syndromu a MCAS.
Antony Haynes RNT BA (Hons) Dip ION vede svou privátní praxi již 30 rokem a je jedním z nejzkušenějších registrovaných nutričních terapeutů ve Velké Británii. Je jedním z prvních praktiků, který již v roce 1992 implementoval do svého poradenství principy Funkční Medicíny. Skrze pravidelné přednášky a webináře Antony po celou dobu své praxe vzdělává nejen laickou veřejnost, ale i své kolegy. V klinické praxi se zaměřuje se na složité případy autoimunitních onemocnění, má velké zkušenosti s onemocněním trávicího traktu včetně SIBO, únavovým syndromem, kožními problémy a redukovanými kognitivními funkcemi. Posledních 9 let se zaměřuje na široké spektrum virových infekcí, jmenovitě na: EBV, HHV-6, VZV, HSV-1, HSV-2, HPV, parvoviry a Coxsackie viry. Je také úspěšným a ceněným autorem dvou knih o výživě. “The Insulin Factor” (vydáno v roce 2004) a “The Food Intolerance Bible” (vydáno v roce 2005). Je pravidelným hostem různých televizní a radiových pořadů. V březnu 2011 byla Antonymu prestižním magazínem CAM udělena cena “Outstanding Practice” za jeho letité předávání vědomostí a zkušeností, inspirování a motivování jak praktiků tak klientů.
Obtížnost |
|
---|---|
Počet lekcí | 1 |
Počet testů | 1 |
Délka kurzu | 61 minut |
Hodnocení / certifikát | Ano |
Technické požadavky |
Pro odborníky
Dostupné pouze pro přihlášené odborníkyPodobné kurzy